“Het is maar werk…”
De vertrouwenspersoon en omgaan met verlies en rouw
Om gecertificeerd te kunnen blijven volg ik jaarlijks meerdere bij- en nascholingsopleidingen. Dit is geen straf, want elke keer doe ik weer nieuwe kennis op, ontstaan er weer nieuwe inzichten en ontmoet ik vakgenoten. Onlangs volgde ik de training “De vertrouwenspersoon en omgaan met verlies en rouw”. (Van Oss & Partners)
Bij “rouwen” denken we al snel aan de periode na het overlijden van een dierbare. Maar er zijn veel meer situaties waarbij rouwen een rol kan spelen. Bijvoorbeeld bij een faillissement, een ouder of partner die van je wegglijdt door dementie, een echtscheiding, jouw kind dat afstand van je neemt of het verlies van je baan kan er sprake zijn van “rouwen”.
Voor rouwen moet je de tijd kunnen nemen. Hoelang verschilt natuurlijk van mens tot mens. En als je dan weer aan het werk gaat, maar het lukt nog niet echt… Je kunt je slecht concentreren, je prestaties blijven achter, er ontstaat wrijving met collega’s. Zij gaan weer over tot de orde van de dag. En dat verwachten ze eigenlijk ook van jou.
Rouwende mensen denken vaak dat “het” aan hen ligt. Jij hebt last van voor jou ongewenst gedrag. Collega’s houden graag rekening met jouw gevoelens. Maar voor hoe lang?
Tijd speelt voor jou geen rol, terwijl je omgeving al snel denkt “nu moet het maar een keer klaar zijn”. Alles gaat maar gewoon door terwijl jij iets bent kwijtgeraakt. Daardoor kun je erg teleurgesteld raken.
Wanneer komt de vertrouwenspersoon in beeld?
Bijvoorbeeld bij reorganisaties binnen bedrijven. Je raakt collega’s, zekerheden en misschien ook je eigen baan kwijt. In je omgeving wordt soms gezegd “kom op zeg.., het is maar werk..”. Maar jij raakt veel meer kwijt dan alleen je werk.
Daardoor kunnen er ook spanningen en irritaties op de werkvloer ontstaan. Dan is het goed om over deze vorm van verlies en rouwen te kunnen praten met elkaar en met een vertrouwenspersoon.
Als vertrouwenspersoon merk ik dat mensen situaties uit het verleden nooit voor niets aan mij vertellen. Soms gaat het om privézaken maar die belemmeren ook de uitvoering van het werk. De helft van de burn-out ’s heeft “verborgen verlies” als oorzaak. Rouwgevoelens wegdrukken of niet herkennen is alsof je een bal lang onder water moet houden. Dat kost veel energie.
Wie bepaalt hoe betekenisvol jouw verlies voor jou is? Wanneer ben je er weer aan toe om je collega’s te zien, aan het werkt te gaan? En hoe dan? Hoe ga je binnen het bedrijf om met het overlijden van een collega. Of met de partner van een collega? Is er binnen het bedrijf een rouwprotocol?
Hulp nodig binnen jouw organisatie?
Als vertrouwenspersoon word ik ook preventief ingeschakeld bij een op komst zijnde reorganisatie. Ook dat hoort bij goed ondernemerschap! Laagdrempelig, aanwezig zijn op bepaalde tijden. Het helpt medewerkers om te kunnen praten over hoe zij het beleven en hoe ze daarna verder moeten gaan. Voor meer informatie mag je mij natuurlijk altijd bellen.