grensoverschrijdend plaatje Blog Annemieke Wolff-Vertrouwenspersoon

Soms lees ik een actuele column waarbij ik denk: De spijker op zijn kop! Ik zou het zelf niet beter kunnen verwoorden. Daarom wil ik jullie deze niet onthouden:

Zie je seksuele intimidatie? Zet die ‘fijne collega’ dan zelf klem tegen het koffieapparaat.

Column Linda Akkermans 20-04-21

“Zeg eens eerlijk, zou u aan de bel trekken als die ene collega, gouden vent, al jaren in dienst, doet zijn werk goed, bij het koffieapparaat wel heel dicht tegen die nieuwe stagiaire aanschurkt? Ik moest eraan denken toen een verslaggever van de NOS trending was op sociale media.

Want nadat de vunzige verhalen aan het licht kwamen over Sidney Smeets van D66 die stoute dromen heeft over jonge gastjes en er nog werk van maakt ook, werd ook deze verslaggever het Twitterriool doorgetrokken. Ook hij zou als een sluwe oude vos jarenlang op jonge prooien hebben gejaagd. Veel mensen zeggen nu dat ze de geruchten over deze verslaggever kenden, maar op één melding na kwam niemand écht in actie. Ja, nu pas.

 Zo gaat het op veel plekken

Alleen al op het werk voelt één op de dertien werknemers zich seksueel geïntimideerd. Verhalen te over over billenknijpende bazen die op borrels onzekere collega’s het bed in kletsen. Over leidinggevenden met macht en status die appjes vol geile fantasietjes sturen.

Weinig is zó moeilijk als precaire kwesties aan de kaak te stellen. Maar toch is het de morele plicht van iedereen om dat te doen. En hoeveel mensen weten dat die ene vriend of kennis of dat ene familielid altijd nét over het randje gaat en dat dat echt niet oké is, maar bagatelliseren de boel vervolgens net zo hard, want het is vast niet écht zo bedoeld? Of toch wel?

Seksuele intimidatie – of erger – gebeurt niet alleen bij D66 en de NOS, maar is aan de orde van de dag. De helft van de werkgevers heeft ermee te maken. Weinig is echter zó moeilijk als precaire kwesties aan de kaak te stellen. Maar toch is het de morele plicht van iedereen om dat te doen.

Maak een afspraak met een vertrouwenspersoon, stap naar je baas, zet die zogenaamd ‘fijne collega’ zelf klem tegen het koffieapparaat en vraag waar -ie in vredesnaam mee bezig is. Dóe iets. Want wie zwijgt, stemt toe.”