Annemieke-Wolff_blog_ongewenst-gedrag-op-de-digitale-werkvloer

De scholen zijn gesloten. Niemand zit momenteel op kantoor te werken…

Meldingen over ongewenst gedrag staan in een heel ander daglicht. Die collega bijvoorbeeld zit nu op afstand, thuis, achter zijn eigen laptop, wat een heel andere dynamiek geeft. Contacten met collega’s en klanten gaan via telefoon, beeldverbinding, e-mail enzovoort.

Waar je niet direct mee geconfronteerd wordt, irriteert je veelal niet. En dat merk ik ook aan het aantal meldingen in de afgelopen weken.

Vorige week werd ik benaderd door een melder. Ze heeft vanaf haar thuiswerkplek veelvuldig beeld contact met 3 collega’s. Een daarvan is haar teamleider en hij lijkt steeds meer moeite te krijgen met het afsluiten van het gesprek. Hij blijft maar met haar doorpraten als de andere collega’s het gesprek al lang hebben verlaten. Eerst over ditjes en datjes, maar hij werd steeds persoonlijker. Eerst vond ze het nog wel leuk, die extra aandacht. Maar nu stelt hij haar steeds vaker privévragen waardoor ze in verlegenheid wordt gebracht.

Het lijkt dat hij, nu ze niet fysiek bij elkaar zitten, steeds makkelijker verder gaat in zijn vragen en uitspraken. Alsof de grenzen zijn vervaagd. Geen gêne meer. Het lijkt erop dat hij geobsedeerd raakt door haar. Eerst vooral in woorden, maar de laatste keer ging hij verder. Liet onder meer foto’s zien van zijn “sixpack”. Daar zit Melder helemaal niet op te wachten.

Help… hoe moet ik hiermee omgaan?

Natuurlijk heeft ze gezegd dat ze die foto’s niet hoeft te zien. Hij maakte er een grapje van. Hoe dringt ze echt tot hem door? Ze moet het “harder” en duidelijker uitspreken, zegt ze zelf. Maar hoe dan?? Ze wil geen problemen veroorzaken. Hem niet kwetsen. Ook is ze een beetje bang voor zijn reactie en hoe hij zich daarna naar haar zal opstellen. Angst voor de gevolgen, voor haar eigen toekomst als “alles weer normaal is” en ze weer bij elkaar zitten op de werkvloer.

Tja.. dé oplossing heb ik ook niet. Hoe zou je het zelf willen oplossen? Je mag je collega graag en jullie samenwerking was altijd oké. Wat kun je doen? Wat zou je moeten laten? We nemen verschillende opties en de consequenties van die opties door.

Uiteindelijk gaat ze, met mij op de achtergrond als digitale toehoorder inhoudelijk het gesprek met hem aan over wat zijn gedrag met haar doet. Het leek een goed gesprek. We hebben het samen geoefend voor die tijd. Jammer dat ook nu de lichaamstaal en het non-verbale gedrag niet goed overkomt. Dat had voor beiden de emoties beter zichtbaar gemaakt. Toch hoop ik dat zij hiermee bereikt heeft dat er op basis van wederzijds respect weer goed kan worden samengewerkt.