Pesten op het werk
“Ruim een half miljoen mensen in Nederland hebben last van pesten op de werkvloer. Van ogenschijnlijk onschuldige plagerijen tot stelselmatige intimidatie en vernedering. Pesten op het werk verhoogt de kans op stress, psychische problemen, depressies en zelfs langdurige uitval. Toch ligt er nog een groot taboe op pesten op de werkvloer. Bedrijven vinden het moeilijk om onder ogen te zien dat hun professionele medewerkers elkaar zouden kunnen pesten.” Zo leidt de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) het komende jaarcongres met als thema “pesten op het werk”.
Ook ik krijg regelmatig te maken met melders die gepest worden. Ja, volwassen mensen die elkaar het leven zuur maken. Soms vraagt iemand in mijn omgeving mij wel eens; geef nou eens een voorbeeld van pestgedrag. Ze kunnen zich er weinig bij voorstellen. Nou, denk dan maar eens aan;
Hoe dan?
Een agressieve manier van communiceren. Heel bewust de ander angst aanjagen door te schreeuwen en te vloeken met het doel de ander de mond te snoeren.
Altijd maar commentaar hebben op wat de ander doet. Tot in detail bekritiseren, jij doet het echt nóóit goed. Positieve feedback? Nooit van gehoord. Ontmoedigen of zelfs vernederen (waar anderen bij zijn) is waar deze pester voor gaat. De constante stroom van kritiek maakt bang en onzeker. Mensen gaan twijfelen aan hun eigen capaciteiten. Soms zo sterk, dat de prestaties er werkelijk onder gaan leiden.
Of iemand wordt buitengesloten van sociale activiteiten op het werk. Of er worden grappen over je (aard of achtergrond)gemaakt. Achter je rug om wordt er over je gekletst. Iemand zet andere collega’s tegen je op. Je valt buiten de groep.
De eerste keer denk je misschien nog; “Ach, het is maar een grapje.” Of, “hij moet gewoon wat stoom afblazen, hij bedoelt het niet zo.” Maar ook al lijkt het pestgedrag in het begin nog onschuldig, laat het vooral niet gaan! Als er tussen pestkop en “doelwit” een scheve machtsverhouding is ontstaan, dan is het bijna onmogelijk om het evenwicht weer te herstellen.
Wacht niet tot het mis gaat
Voorkomen is beter dan genezen. Een pestkop kiest namelijk graag voor de weg van de minste weerstand. Als iemand jou -of je collega- onjuist behandelt en jij zegt er meteen iets van, dan kun je daarmee voorkomen dat je in zijn of haar ogen een geschikt doelwit wordt voor verdere pesterijen.
Meer informatie? Bel me gerust!